ПОЧЕТНА Ф1 ИНСАЈДЕР

Ф1 ИНСАЈДЕР

Се што треба да знаете за Формула 1 и нејзините правила.

Безбедносно Возило и Прекин

Спортска Регулатива За одржување на безбедноста на натпреварувачите во текот на викендот, особено во случај на сериозен инцидент или лоши временски услови, ФИА користи 2...

Тренинг и Квалификации

Спортска Регулатива На секоја трка сите возачи може да учествуваат во две петочни тренинг сесии со траење од час и половина, саботна тренинг сесија од...

Поени, Пласман и Должина на трка

Спортска Регулатива Формула 1 трките се скоро идентично долги, пресметани во правилата по најмалиот број на кругови потребен за да се постигне должина од 305...

Шасија, Димензии и Кокпит

Техничка Регулатива Севкупната ширина на болидот, без пневматици, не смее да премине 2000 милиметри. Должината, висината и формата на болидот се водат според други спефицични параметри....

Менувач

Спортска Регулатива Секој возач не смее да користи повеќе од 1 менувач на секој 6 последователни трки. Секоја непланирана промена на менувачот ќе резултира во грид...

Тестирања

Спортска Регулатива На тимовите им е дозволено да учествуваат на ограничен број на тестови со тековните болиди во една календарска година. Истото важи и за...

Стартна Процедура

Спортска Регулатива 30 минути пред почеток на формацискиот круг, се отвора излезот од боксовите и на болидите им е дозволено да извршат инсталациски круг. На...

Инспекција и Мерење

Спортска Регулатива Тим составен од специјално назначени инспектори има моќ да ги провери болидите во било кој момент од еден Гранд При викенд со цел...

Сопирачки

Техничка Регулатива Формула 1 болидите мора да користат еден систем за сопирање преку единечна педала за сопирање. Системот мора да биде составен од 2 хидраулични подсистеми...

Конструкција и Краш тестови

Техничка Регулатива Конструкцијата на Формула 1 болид и материјалите кои се користат се строго контролирани во правилникот за да се максимизира безбедноста. Главната структура на болидот...
РЕКЛАМЕН ПРОСТОР

НАЈНОВИ ВЕСТИ

Ф1 ИНСАЈДЕР

Сопирачки

Техничка Регулатива Формула 1 болидите мора да користат еден систем...