ГОЛЕМА НАГРАДА НА

ГЕРМАНИЈА

БАХРЕИН

31

МАРТ

ПОБЕДНИК ВО 2019

луис хамилтон

ПРВО ГРАНД ПРИ

2004

ДОЛЖИНА НА КРУГ

5,4 км

кругови

57

рекорд

1:31.447
педро де ла роса

квалификации

17:00

трка

17:10

ВЕСТИ

шакир

ГП на Бахреин во 2004 година ја одбележа првата трка во Формула 1 одржана на Средниот Исток и официјална кулминација на мулти милионски проект започнат во Септември 2002 година кога Кралството Бахреин потпиша долгорочен договор да го организира настанот.

Лоцирана во Шакир, 30 км југо-западно од главниот град Манама, Херман Тилке дизајнираше патека која во себе содржи 5 различни конфигурации во еден комплекс. Градежените работи започнаа во Ноември 2002 година, а во месеците до планираното завршување, Март 2004 година, се работеше “турбо“. Над 12,000 тони камен беа употребени во градењето, што претставува 1/3 од целиот гранит во Велс, кој беше избран поради одличниот леплив квалитет.

Оригиналната патека долга 5.412 км беше дизајнирана земајќи ги во предвид гледачите со 50.000 расположливи седишта за нив, каде сите овозможуваат одличен поглед. Сите гледачи, кои за време на тркачки викенд ги има околу 100.000, добиваат можност да ги видат болидите како исчезнуваат во пустината, пред да се вратат во делот од патеката кој личи на оаза. Центарот за медиумите претставува наменски изграден објект кој може да “вдоми“ 500 новинари.

Ревидирана “ендјуранс“ конфигурација на патеката беше користена за трката во 2010 година, со дополнителен комплекс кој почнуваше од свиокот број 4 и го продолжуваше кругот на 23 свиоци и вкупно 6.299 км, но трката се врати на оригиналната конфигурација во 2012 година. Патеката му нуди на возачот уникатно доживување така што ширината на патеката варира на различни правци. Ова овозможува користење на различни тркачки линии, а конфигурацијата со 15 свиоци овозможува барем три одлични можности за претекнување.