РЕНО

КРАТКА БИОГРАФИЈА

Во 2016 година го видовме враќањето на Рено во Формула 1 како фабричка екипа по превземање на екипата на Лотус. Но не се промени само името. Агрегатите на Мерцедес беа заменети со тие на Рено, а новиот менаџмент започна долгорочно стратегија на реорганизација наменета за враќање кон победничките патеки.

2017

Огромни чекори напред беа направени од страна на тимот и нивниот целосно нов болид и агрегат, резултирајќи во значително подобрување во пласманот. Џулион Палмер беше заменет од страна на Карлос Саинз Јр, а со тоа Рено го доби еден од најдобрите парови на гридот, вклучувајќи го Нико .

2016

Тешка година на транзиција, болидот Р.С.16, начелно дизајниран за агрегат на Мерцедес, се покажа како крајно неконкурентен во рацете на Кевин Магнусен и Џулион Палмер. Со поени во само три настапи, тие ја завршија сезоната на ниското 9то место во генералниот пласман.

2015

Последна сезона како Лотус, пред превземањето од Рено. Формата значително беше подобрена од 2014 година, а со помош на агрегатот на Мерцедес, тие освоија 78 поени од страна на Гросжан и Малдонадо, со најдобар резултат во Белгија на третото место.

ОСНОВНИ ПОДАТОЦИ

  • Екипа: Рено Спорт Формула 1 Тим
  • База: Енстоун, Велика Британија
  • Прво Учество: 1986
  • Гранд При Победи: 20
  • Титули: 2
  • Пол Позиции: 20
  • Тимски Шеф: Сирил Абитебул
  • Технички Шеф: Боб Бел

R.S.18

#РЕНО ВЕСТИ

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ ЗА ...

НИКО ХУЛКЕНБЕРГ

Дознај Повеќе

КАРЛОС САИНЗ

Дознај Повеќе

СЛЕДИ ГИ РЕНО