ФИА размислува за отстранување на сините знамиња

284

Од ФИА откриваат дека размислуваат за отстранување на сините знамиња иако се свесни дека таквата одлука ќе биде голем чекор, но и многу непопуларна помеѓу екипите и возачите.

Формула 1 ги користи сините знамиња како предупредување за побавните возачи кои треба да бидат минати за цел круг од друг болид дека тоа мора да го направат без да го забавуваат побрзиот. Сепак, долго време истите се предмет на критики од побавнит езатоа што често пати ја забавува нивната трка и им штети. Но, најбрзите на гридот, логично, секогаш се бунат дека не биле доволно брзо пропуштени.

Чарли Вајтинг, призна дека сините знамиња ќе бидат тема за разговор во периодот кој следи.

Се разговар аза тоа, неколку пати предлого е ставен на маса иако сме свесни дек ќе биде многу непопуларен кај екипите и возачите.

Сините знамиња се дел од агендата, предлогот за укинување не е целосно одбиен, но мораме многу внимателно да му прифатиме за да не почне да се злоупотребува. Доста серии немааат таков луксуз и токму за тоа се дискутира – појасни Вајтинг.

Вајтинг цени дека шансите да се укине тоа правило се помали од 50%.


ФИА размислува за отстранување на сините знамиња

1 Коментар

Внесете го точниот резултат. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>