Организаторите и промотерите на Големата награда на Италија на легендарната Монца може да бидат помирни откако задржувањето на трката во Формула 1 календарот наиде на позитивен момент.

Имено, според италијански Corriere dello Sport, локалните власти во регионот Ломбардија се обврзале да платат дополнителни 25 милиони евра во следните пет години за организација на Гранд При трката на НАционалниот автодром Монца. Договорот кој италијанците го имаат со Формула 1 истекува следната година.

ова е само прв чекор затоа што приоритет е обновување и продолжување на договорот со Формула 1 со цел задржување на најзначајниот меѓународен спортски настан на Монца до 2024 година – изјави Мартина камбиаги, советник во ломбардија.

веста дека формула 1 преговара со холандија за организација на формула 1 трка, а при крај се со преговорите и со виетнам на натера брзо да реагираме. ова е чекор кон продолжување на договорот со монца – изјави друг советник, андреа монти.