Мекларен намерно погрешиле со гумите

219
   

Спортскиот доректор на Мекларен, Жил де Феран, изјави дека тимот намерно “погрешил” со изборот гумите, а не дека заборавиле да поднесат точна номинација во предрет на теката.

Мекларен имаа само четири сета суперсофт во Сузука, три помалку од најниската алокација и двојно сетови од медиум гумите.

Во Белгија тимот имаше идентичен избор иако таму имаше избор на медиум, софт и суперсофт. Се појавија гласини дека Мекларен заборавиле да го известат Пирели за изборот и произведувачот им донел стандардна понуда.

Претходно оваа година разбравме дека нашиот болид работи подобро со тврди компоненти, а посебно на технички патеки. Го потрошивме цел викенд да се справиме со нашиот избор. Тоа е што е. Ова е наша намерна селекција – појасни де Феран.

Мекларен се мачеа со темпото во Јапонија, а нивните возачи завршија на 18та и 19та позиција. Возачите веруваат дека и со други гуми немало да се направи разлика.

Можеби немавме најдобар болид за квалификациите и затоа немаше да имаме разлика во перформансите. Имаме потврди гуми и утре, ако е жешко можеби тоа ќе ни користи – изјави Вандорн.

Алонсо додаде:

Го поминавме целиот викенд со гуми со кои ќе се тркаме. Тоа е најдобра припрема за трката.

Де Феран изјави дека превзема целосна одговорност за тоа.

Ако погледнам наназад можеби би имал друга наредба. Момците работат со плановите, кои гуми да се користат и кога и ако погледнеме на податоците од квалификациите ние имаме добар баланс. Мислам дека момците не можеа да извлечат повеќе.


Мекларен намерно погрешиле со гумите

Внесете го точниот резултат. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>