ГОЛЕМА НАГРАДА НА

РУСИЈА

 • ДАТУМ
  28 - 30 АПРИЛ
 • ПРВО ГРАНД ПРИ
  2014
 • БРОЈ НА КРУГОВИ
  53
 • ДОЛЖИНА НА КРУГ
  5,8 КМ
 • ДОЛЖИНА НА ТРКА
  309 КМ
 • НАЈБРЗ КРУГ
  1:39.094

СОЧИ

Патеката во Сочи е лоцирана во истоимениот руски туристички град на Црното Море. Тоа е прва наменска Формула 1 патека во Русија и беше домаќин на првото Руско ГП во Октомври 2014 година, истата година кога градот беше домаќин и на Зимските Олимписки Игри.

Врската на Сочи со Формула 1 формално започна во Октомври 2010 година кога беше постигнат договор со промотерите на трката OJSC Center Omega, поддржани од Руската Влада и во присуство на Владимир Путин.

Изградбата на 5.848 км долгата патека со капацитет за 55,000 гледачи беше под палката на реномираниот архитект Херман Тилке. Патеката е интегрирана во инфраструктурата на Олимпискиот Парк, во близина на железничката станица и патиштата кои ги поврзуваат објектите домаќини на Олимпијадата и Аеродромот.

Ширината на патеката варира од 13 метри до 15 метри на стартно целната рамнина. Кругот, кој е во насока на стрелките на часовникот, се состои од 12 десни и 6 леви свиоци и претставува комбинација на висока брзина и технички сектори. При првата посета на патеката, болидите постигнаа 332 км/ч на 650 метарскиот правец помеѓу првите две кривини, а Луис Хамилтон извозе круг за пол позиција со просечни 213 км/ч.

Неверојатно е да се дојде на ова прекрасно место и да се тркате на оваа патека – изјави Хамилтон. Има одличен грип и одлични свиоци, со многу средна брзина. Одлична забава.

Тилке додаде: Одличен комплекст со прекрасна атмосфера. Оптимист сум за иднината на уникатниот автодром во Сочи.

 • 25
  МАРТ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА АВСТРАЛИЈА
 • 08
  АПРИЛ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА БАХРЕИН
 • 15
  АПРИЛ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА КИНА
 • 29
  АПРИЛ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА АЗЕРБЕЈЏАН
 • 13
  МАЈ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА ШПАНИЈА
 • 27
  МАЈ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА МОНАКО
 • 10
  ЈУНИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА КАНАДА
 • 01
  ЈУЛИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА АВСТРИЈА
 • 08
  ЈУЛИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА В. БРИТАНИЈА
 • 29
  ЈУЛИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА УНГАРИЈА
 • 26
  АВГУСТ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА БЕЛГИЈА
 • 02
  СЕПТЕМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА ИТАЛИЈА
 • 16
  СЕПТЕМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА СИНГАПУР
 • 30
  СЕПТЕМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА РУСИЈА
 • 01
  ОКТОМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА МАЛЕЗИЈА
 • 07
  ОКТОМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА ЈАПОНИЈА
 • 21
  ОКТОМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА АМЕРИКА
 • 28
  ОКТОМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА МЕКСИКО
 • 11
  НОЕМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА БРАЗИЛ
 • 25
  НОЕМВРИ
  ГОЛЕМА НАГРАДА НА АБУ ДАБИ