Верстапен избегна казна по блокирањето на Гросжан

212

Макс Верстапен избегна казна по блокирањето на Роман Гросжан за време на квалификациската сесија во Унгарија, откако стјуардите ги земаа во предвид лошите временски услови.

Силен дожд падна во К2 и иако за момент престана во К3, патеката сеуште беше многу влажна што ја намали видливоста на многу ниско ниво.

Десеттопласираниот Гросжан, кој беше на летечки круг во моментот, стигна до Верстапен и се пожали по тимското радио дека бил блокиран, што го натера да се откаже од кругот. Верстапен беше повикан кај стјуардите, но тие се одлучија да не го казнат поради лошите временски услови.

Верстапен беше во летечки круг кога го стигна Пјер Фасли на почетокот на кругот. Тој потоа се откажа од кругот. Гросжан кој беше на летечки круг, го стигна. Тој беше шест секунди позади него во свиокот 11, а потоа четири секунди во свикот 13. Верстапен беше блиску до Гасли пред свиокот 13. Во тој момент Гасли се подготвуваше за брз круг, а Верстапен забави за да создаде повеќе простор. Гросжан го стигна Верстапен помеѓу свиокот 13 и 14 што го попречи неговиот круг.

Иако на Верстапен му беше пренесено навремено, стјуардите ги земаа во предвид лошите временски услови, ограничената видливост помеѓу возачите. Разликата помеѓу Гасли, Верстапен и Гросжан се менуваше во делови од патеката, а во условите попречувањето не било намерно – гласи изјавата од официјалните стјуарди.


Верстапен избегна казна по блокирањето на Гросжан

8 коментари

Внесете го точниот резултат. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>